Blog geschreven door A.V. Pos, copyright 2017 Balletstudio Violetta

 

 

 

 

Beginnen met ballet: Wat heb je allemaal nodig?

1. Balletschoenen

Gemaakt van leer of stof. Veel gebruikte kleuren zijn roze en zwart. De schoenmaat van de balletschoenen kan afwijken van de schoenmaat die je gewent bent. Ga daarom naar een professionele balletwinkel en pas de schoenen. Zorg ervoor dat je niet met je tenen tegen de rand zit. Je moet comfortabel een releve (op de tenen staan) en een tendu (uitstrekken van het been en de voet) kunnen doen. Koop je balletschoenen bij een dansspeciaalzaak, dus niet bij de H&M of Ali-express, om er zeker van te zijn dat je goede schoenen koopt. De kosten varieren rond de 30 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen en tieners.

2. Balletpakje

Gemaakt van speciale, rekbare en ademende stof zodat je kunt zweten. Op je lijf om je bewegingsvrijheid te geven. Niet al te loshangende kleding, anders kan de docent jouw lijf niet goed zien en geen tips om te verbeteren geven. Check bij de studio of een bepaalde kleur of een bepaald model nodig is. Als dat zo is, dan schaf je deze aan. Bij onze studio gebruiken wij het basispak ook wanneer je gaat optreden. Voor bij de wekelijkse training hebben volwassen dansers wat meer vrijheid in het kiezen van een eigen stijl of kleur van het hun pakje. Spaghetti-bandjes, hemdmodel, lage of hoge rug, je kunt het allemaal krijgen. Hier is het dus een kwestie van smaak. Bezoek pagina's zoals www.paraddy.nl voor een overzicht .Prijzen varieren rond de 40 euro.

 

 

3. Balletmaillot/panty

Bij ballet word veelal een roze maillot gedragen. Deze kan zijn met voet, of zonder voet. De versie zonder voet lijkt iets meer op een dunne legging. De balletmaillot houd je spieren warm tijdens het dansen, je koelt minder snel af. Het is daarom aan te raden een maillot te dragen in plaats van met blote benen te dansen. Bovendien kan dan de docente zien of je je spieren goed gebruikt in de balletbewegingen.

4. Elastiekjes, haarborstel, haarband e.d.

Om een goede en relaxte training te volgen, moet je je haren vast doen. Zorg ervoor dat je haar uit je nek is en uit je ogen. Het is niet voor niets dat een knotje ook vaak een ballerinabun genoemd word. Het komt je concentratie ten goede als je voor de les zorgt dat alles goed vast zit. Dan hoef je tijdesn de les niet met je haar bezig te zijn, maar alleen met heerlijk dansen. Mensen met kort haar, kunnen het al vast zetten met speldjes en eventueel een haarband. Mensen met langer haar kunnen een vlecht of staart maken en daarvan een knotje draaien. Zet deze vervolgens vast met knottespelden of schuifspeldjes. Let op dat je met alleen een vlecht of staart, meestal net het uiteinde in je ogen krijgt als je pirouttes gaat draaien. Niet echt prettig.

-Optioneel: rokje, vestje, beenwarmers, ballettas

Bij het balletpakje, de balletmaillot en de balletschoentjes kun je dan dingen toevoegen zoals een balletrokje. Deze beweegt prachtig mee met je bewegingen en hierdoor voel je je soms een echte ballerina. Voor in de koude dagen in de winter kun je dan nog dingen als balletvestjes en benwarmers aan doen. Dit om je spieren warm te houden. Meestal moeten dansers ook over een hal die verbinding heeft met de buitendeur om van de kleedkamer naar de danszaal te komen. Zo voorkom je ook dat je verkouden word. Ben je goed opgewarmd na de plie en tendu-oefening, trek het dan uit en train verder in je basisoutfit. Dan is het als laatste handig om al je spullen bij elkaar te hebben in een speciale danstas. Meestal zitten er handige aparte vakjes in, zodat je dingen als je knottespelden en haarborstel apart kunt doen van je balletschoenen.

Tot slot, je vraagt je vast af:' Is het echt nodig dat ik deze spullen aanschaf?' Het antwoord: ja. Bedenk zo, deze spullen zorgen ervoor dat jij de balletbewegingen zo goed mogelijk kunt uitvoeren. Het draagt bij aan de totale beleving van jouw balletles. En dan dit: zou je die vraag stellen als het over voetbal of een andere sport ging? Vast niet. Voetballen doe je op voetbalschoenen en ballet op balletschoenen. Schaf jouw tenue aan en geniet van jouw volledige ballet-ervaring.

Veel plezier!